Hjalmar Eneroth
Källa Svenskt Porträttarkiv
Per Ludvig Hjalmar Eneroth, född 11 maj 1869 i Vetlanda, Småland, död 14 februari 1964 (94 år), författare, tecknare och vykortskonstnär.
Föräldrar: apotekare Nils Ludvig Hjalmar Eneroth (1839 – 1914) och Jenny Sofia Thomasson 1848 - 1869. Gift 1897 med Amanda Sofia (Greta)
Lindqvist (1866 – 1958).
Hjalmar Eneroth är gravsatt på Stockholms Norra begravningsplats i Solna.
Eneroth föddes i Vetlanda men gick i skola i Nyköping.
Efter att år 1887 ha varit elev åt medaljgravör August Högel var han några år retuschör och etsare vid Justus Cederquists kemigrafiska ateljé parallellt med studier i teckning och målning vid Tekniska skolan i Stockholm och på Zorns och Carl Larssons ateljéer.
Fast anställd tecknare i Nya Nisse fram till 1901. Frilansade till ett flertal illustrerade illustrerade tidningar och tidskrifter såsom Förr och Nu, Ny Illustrerad Tidning, Kasper och Idun samt illustrerat ett otal böcker.
Från 1899 medverkande han i Svenska Dagbladet som tecknare, bland annat som illustratör av nyhetshändelser.
Hjalmar Eneroth har även gjort bokillustrationer, bokomslag, jul- och nyårskort samt utgivit samlingar med historiska uppsatser och sagor.
Skrev festspelet ”Her Göstaff rijder j by”, givet som program på Skansens
vårfest 1923 i samband med 400-års jubileet av Gustaf Vasas val till konung.
Till detta tecknade han kostymskisserna, de dekorativa anordningarna, affischer och emblem samt satt skådespelet i scen.
Hjalmar Eneroth är bland annat representerad vid Nationalmuseum och Scenkonstmuseet.
Värda att nämnas bland hans många böcker eftersom hans vykort tycks ha hämtat motiv från dem är:
Furstar, fröknar och riddersmän i svensk renässans / tecknade av Hjalmar Eneroth. 1924
Ädla skuggor, vördade fäder : sägner och legender ur svenska historien / teckningar av Hjalmar Eneroth. 1926
Samtliga vykort av Hjalmar Eneroth är starkt nationalromantiska i motiv och uttryck och påminner om liknande kort av Ragnhild Sellén och Albert Edelfeldt. De flesta med svenska motiv, kungar som Gustav Vasa, Erik XIV, Gustav II Adolf, Oscar II, militärer. fosterländska visor, moder Svea och svenska flaggan.
I SvD där han länge var aktiv, skrev signaturen Maximus en artikel om honom och hans faiblesse för renässansfurstar och misstänkte att det berodde på att han var så lik Erik XIV att en gång när han besökte Gripsholm och vilade sig några minuter i en fönsternisch hade tre damer kommit ut ur salen där kungen hållits fången och alla tre dånade när de trodde sig se ett spöke. Artikeln slutade med att beklaga sig över att de inte hade någon bild av Eneroth, men det gick ju lika bra med Erik XIV!
Men jodå, de hade bilder av Eneroth också!
Axel Eliassons Konstförlag, Stockholm
Flertalet av Hjalmar Eneroths vykort är utgivna av Axel Eliassons Konstförlag. Alla kort har delad adressida, dvs utgivna efter april 1905, format 14x9 cm. Flertalet är numrerade
Flertalet av Hjalmar Eneroths vykort är utgivna av Axel Eliassons Konstförlag.
Enda kortet av Hjalmar Eneroth jag hittat utan förlag är förstås en parafras på Edvard Istos berömda "Attack" där den ryska dubbelörnen går till anfall mot Finlands mö med Alexander I:s lagbok. Kortet var förbjudet i Finland - kanske Eliasson producerade men inte ville stå med namnet.
Hittat ett motiv med Hjalmar Eneroth karakteristiska signatur som använts på minst två vykort med olika lokala förlag i Ljungby respektive Västervik.
Copyright @ All Rights Reserved