Källa: Svenskt porträttarkiv
Herman af Sillén, född 20 maj 1857 i Stockholm, död för egen hand 29 december 1908 i Stockholm, var en svensk kommendörkapten, marinmålare och tecknare.
Son till landssekreteraren Gustaf Otto Probus af Sillén (1817–1859) och Octavia Vilhelmina Helin (1831–1914. Från 1881 gift med Adèle Anna Viktoria Björklund (1859-1945).
Herman af Sillén är begravd på Solna kyrkogård.
Vid 13 års ålder gick han in som kadett vid flottan och medföljde åren 1871–1876 på resor med korvetterna af Chapman och Norrköping över Nordsjön och norra Atlanten. 1876 blev han underlöjtnant och gjorde ytterligare resor med Norrköping, Eugenie, Balder och Vanadis.
Hans intresse för konst väcktes tidigt och på 1880-talet tog han några lektioner i akvarellmåleri. Först i 30-årsåldern fick han möjlighet att studera konst på riktigt på Académie Colarossi i Paris 1887 och fick samtidigt undervisning i marinmåleri av norrmannen Frithjof Smith-Hald. Han blev mer självständig i sitt marinmåleri och fick under en vistelse i Berlin tillfälle att måla i Hans Gudes ateljé.
Den marina tjänsten gick före och målningen fick ske på fritiden. Han var andre officer på Oskar II:s chefsfartyg Drott 1883, sekond 1894 och chef 1898 (om jag inte misstar mig ser vi honom på styrbordssidan som fjärde person framför Oscar II). Han avancerade i graderna och blev kommendörkapten av första graden 1897 och av andra graden 1901.
Sillén var huvudsakligen stationerad i Stockholm men 1900–1904 var han chef för exercis- och underbefälsskolorna vid flottans station i Karlskrona, under Amiral Jacob Häggs tid som stationsbefälhavare.
Tillsammans med amiralen och marinmålaren Jacob Hägg ansvarade Herman af Sillén för Flottans paviljong på Stockholms allmänna konst- och industriutställning 1897.
Tillsammans med amiral Hägg arbetade han fram till sin död också med förslag till ett marinmuseum i Stockholm. Förslaget blev aldrig utfört men tankarna realiserades i stor utsträckning i det Sjöhistoriska muséet.
I tidningarna meddelas att han innan sin död hade ”han lidit av stark nervositet på grund av överansträngning” och ”fått läkarebetyg på att han var i behov av en eller annan månads tjänstledighet”. Han påträffades i sin ateljé på Valhallavägen 25. Han sörjdes närmast av hustru, sonen och två döttrar.
År 1900 gav Kvinnoförbundet för Sveriges Sjöförsvar ut sex litografiska vykort av Sillén, bla det i annonsen, under rubriken Flottans brefkort. De hade året innan gett ut sex av amiral Jacob Hägg.
Föreningen Sveriges Flotta gav ut ett tiotal kort efter hans oljemålningar, troligen på 1950-talet.
Eskil Holm har producerat kort i A6-format också åt föreningen Sveriges Flotta.
En ny förening för insamlandet av frivilliga
bidrag till vårt lands försvar har bildats härstädes” skriver Stockholms Dagblad 1894-11-16.
”Det är denna gång frågan om sjöförsvaret och bland inbjudarna märks flera av våra högre sjöofficerares fruar, främst prinsessan Ebba Bernadotte. Föreningen skall bära namnet Qvinnoförbundet för Sveriges Sjöförsvar samt
skall insamla gåvor.”
Förbundet syftade till att stärka försvarsviljan bland annat genom att sprida information med en egen jultidning, arrangera festligheter med mera.
Vid årsmötet februari 1899 beslöts att ge ut vykort.
Dagarna runt 20 september annonseras sex brefkort efter målningar av amiral Jacob Hägg.
Korten trycks av Generalstabens Litografiska Anstalt.
Vid årsmötet 1900 berättas om stor framgång för brefkorten och att man avser att fortsätta utgivningen.
Den 9 augusti 1900 notiserar SvD ”Nytt och vackert! Flottans Brefkort efter H. af
Sillén”.
Åter sex kort, denna gång av kommendörkapten Herman af Sillén. Motiven blev: Amiralens gigg, HM Pansarbåten Thor, Skolfartyget Stockholm, Skeppsgosseöfningsfartyg, Torpedbåtar 1a klass och H.M. Chefsfartyg ”Drott”.
Korten är litografiskt tryckta i formatet 14x9 cm. De har titlar enligt ovan, saknar numrering och har samma, förstås odelade adressida.
Föreningen Sveriges Flotta bildades i november 1906 på initiativ av kronprinsessan Victoria som hade inspirerats av Deutsche Flottenverein och önskade få till en lika kraftfull organisation i Sverige.
Deutsche Flottenverein bildades i Tyskland 1898 när Admiral von Tirpitz hade kaiser Wilhelm II:s uppgift att bygga en flotta som kunde hota Storbrittaniens. Föreningen hade både företagsmedlemmar från Krupp till småhandlare och hundratusentals privata medlemmar och fick en betydande roll för att sprida propaganda och samla in pengar för den tyska flottuppbyggnaden.
I Sverige byggdes en motsvarande organisation upp med en riksorganisation, länsavdelningar och lokalkretsar. Föreningen fanns kvar till 1983 då den slogs samman med Sveriges allmänna sjöfartsförening och bildade Föreningen Sveriges Sjöfart och Sjöförsvar.
Särskilt under efterkrigstiden gav föreningen ut en hel del vykort, dels med reproduktioner av amiral Jacob Häggs och Herman af Silléns målningar, men också med Ragnar Kempes skämtsamma tecknade serie om livet i flottan. Det finns också en lång serie fotografiska vykort med flottans fartyg och andra relevanta objekt.
Korten med Silléns målningar är ca 14x9 cm och numrerade F-nn.
Flottans Män bildades i maj 1935. Kommendörkapten Göran Wahlström insåg allvaret i läget i Europa, förstod att kriget var nära och menade att den svenska krigsmakten inte kunde avslå ett angrepp mot Sverige.
Han samlade därför likasinnade och bildade en förening med syfte ”Att utgöra en föreningslänk mellan i tjänst varande och före detta fast anställda och värnpliktiga vid flottan, vårda vapnets traditioner och möjliggöra ett närmare följande av dess utveckling, befordra gott kamratskap genom fri och otvungen samvaro på gemensamma minnens grundval samt befrämja utbyggandet av sådan verksamhet som kan vara av gemensamt intresse för föreningsmedlemmarna”
Föreningen finns fortfarande kvar.
Copyright @ All Rights Reserved