Porträtt David Ljungdahl
Källa: Svenskt Porträttarkiv
David Vilhelm Ljungdahl, född 5 december 1870 i Karlshult, Motala socken, död 6 september 1940 i Stockholm, var en svensk entomolog, konsthantverkare, lärare, vykortskonstnär och illustratör.
Han var son till skräddarmästaren Peter Vilhelm Ljungdahl (1841-1919) och Lovisa Bergqvist (1838-1920) och bror till Anna Elisabeth (1875-1963). (Skräddarsonen förblev livet ut korrekt och välklädd ut). Från 1896 gift med Lovisa Augusta Borgh (1864-1949). De får barnen Knut Wilhelm (1897- ) och Helny Elisabeth Lovisa Katarina (1898-1974) gift med mästerlotsen Anders Konrad Wahrenberg.
David Ljungdahl är begravd på Norra begravningsplatsen utanför Stockholm tillsammans med hustru och dotter.
Ljungdahl gick ut Katarina Realskola med högsta betyg i teckning följt av Tekniska skolan 1886–1888 och Konstakademin i Stockholm 1888-1892 och en andra etapp 1894–1895. Han deltog sedan i Axel Tallbergs etsningskurs. Han erhöll 1908–1909 ett konstnärsarvode från konstakademin. Han anställdes 1912 som lärare vid Tekniska skolan och blev kvar livet ut. År 1927, sammar år som han blev Överlärare på Tekniska skolan fick han också en tjänst i frihandsteckning på Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm.
Redan under hans tid på Konstakademien blir han anlitad som illustratör från elevtidningen Palettskrap 1890 och framåt till en rad andra publikationer som Illustrerad tidning, Idun, en rad olika jultidningar, följetonger i dagspress etcetera.
Han ställde ut tillsammans med Svenska konstnärernas förening, Konstföreningen för södra Sverige, Svensk konst i Helsingborg, Konst och industriutställningen i Norrköping 1906 samt Industri- slöjd- och konstutställningen i Lund 1907.
Han var verksam som modellbyggare för Nordiska museet och Statens historiska museum, han har även formgivit exlibris och illustrerat böcker. Bland annat gjorde han omslaget till Verner von Heidenstams Hans Alienus, Selma Lagerlöfs Slåtterkarlarna i Ekolsund och Jules Vernes Kapten Grants barn.
Tillsammans med entomologerna Frithiof Nordström, Einar Wahlgren och Albert Tullgren, tillkom monumentalverket, Svenska Fjärilar, 1935–1941, där Ljungdahl stått för alla utom en av de 1800 illustrationerna. Fjärilen Phytometra Viridaria Ljungdahlia, ett jungfrulinfly uppkallades efter honom.
Ljungdahl är representerad vid Nationalmuseum med teckningar och grafik och Göteborgs konstmuseum.
I samband med att B. Wahlströms Ungdomsböcker firade 80-års jubileum 1994 gav också förlaget ut tre vykort med Ljungdahls bokomslag från förlagets tre första decennier.
Litteratur: Omslagspojken av Nils Forsgren. Borgholm 2006.
Tidigaste stämpel på mina kort 1899 men ett kort är signerat 1897. Troligen tillverkade i samband med Stockholms-utställningen 1897.
Pressens Vecka var ett enormt insamlingsprojekt för att samla in pengar till pressanställdas pensioner och efterlevandeersättningar som genomfördes under veckan 23-31 maj 1901.
Karnevalen utformades som en jättekarneval med stora festarrangemang med uppträdanden och uppvisningar på Idrottsparken. Mässa (=basar) och Maskeradbal på Kungl. Teatern kombinerat med öppet hus på tidningsredaktioner och tryckerier
Axel Eliasson gav ut en vykortsserie med totalt 22 kort av vilka 5 tecknades av David Ljungdahl.
Korten var numrerade med Ljungdahls kort no 3, 5, 6, 13 och 20.
På bildsidan stod PRESSENS VECKA. OFFICIELLA BREFKORT. titel på kortet. Axel Eliassons Konstförlag, Stockholm, N:o 2 till 22 (Ettan var ej numrerad).
På adressidan fanns pärlram, BREFKORT etcetera, en tryckt rund stämpel med en simmande anka och texten: "HÄLFTEN ÖRN OCH HÄLFTEN NÄKTERGAL"
Korten är vanligen stämplade med specialstämpel för Pressens vecka.
Ljungdahls Bellmansserie om 10 vykort med motiv från Fredmans epistlar och sånger gavs ut till Bellmansdagen 26 juli 1901 som firas sen 26 juli 1829 då en byst av Carl Michael Bellman avtäcktes vid Bellmansro på Djurgården.
Samtliga kort jag hittat är onumrerade och har Axel Eliassons Konstförlag, Stockholm skrivet på bildsidan och är signerade D. Ljungman. De har samma odelade adressida med pärlram, BREFKORT etcetera.
Reklam för invigning av prestigebiosalong? Möjligen avbildas Skandia-Teatern som är Stockholms mest kända klassiska biograf, belägen i det Warodellska huset vid Drottninggatan 82 i Stockholm. Biografen invigdes den 19 september 1923 och är formgiven av arkitekt Gunnar Asplund och räknas idag till de vackraste i Stockholm.
Att notera är orkesterdiket, en företeelse som hörde stumfilmens tid till i biografsalongerna.
Skandia-Teaterns orkester lånades för övrigt in till Radiotjänsts premiär den 1/1 1925!
Tecknade bilder av Grand Hotel utan förlag, två utgåvor av samma teckning av Hasselbacken från Axel Eliassons samt en annan framställning av restaurant Hasselbacken framställd av FRAM förlag för Albin Johanssons Konsthandel.
Med tre varianter på Hasselbacken med Bellmansstatyn i förgrunden förtjänar det kanske att påpekas att Bellmansdagen då Ljungdahls Bellmansserie gavs ut instiftades när Bellmansbysten restes vid restaurant Bellmansro inte är samma som den här avbildade.
Bellmanstatyn är en skulptur skapad 1872 av Alfred Nyström med August Strindberg som modell för Bellman. Den står bredvid den så kallade Bellmanseken under vilken Bellman lär ha diktat Fredmans epistel n:o 25: Blåsen nu alla,... en epistel som Ljungdahl har avbildat!
Bokförlaget med de i min barndom välkända gröna (pojkböcker) och röda (flickböcker) ryggarna bildades 1924. År 1994 var det 80-årsjubileum och de firade bland annat med att ge ut vykort med exempel på bokomslag från de olika decennierna under deras verksamhet.
Naturligtvis fanns flera exempel med omslag av "omslagspojken" David Ljungdahl under förlagets tre första decennier tills Ljungdahls död 1940. Såväl Biggles som Hjortfot läste jag idogt för sisådär 60 år sen. Bigglesboken var en av de första i en lång serie och skildrar de tidiga stridsflygarnas kamp mot de tyska motståndarna i Första världskrigets Frankrike. Vill minnas att Biggles yngre kollega Bertie bland annat genomför en hämndsorti mot ett tyskt flygfält för att de hade bombat hans älskade plantering med Geranier.
Mer att läsa om ungdomsserien som gavs ut till 2018 och Birger Wahlströms förlag finns på Wikipedia. Förlaget är numera en del av Norstedts förlagsgrupp.
Korten är utgivna i A6-format.
Copyright @ All Rights Reserved