Einar Forseth

Exempel på signaturer

Porträtt

Einar Forseth källa:
Svenskt Porträttarkiv



Carl Einar Andreas Forseth, född 7 augusti 1892 i Linköping, död 5 december 1988 i Stockholm, målare, tecknare, illustratör, vykortskonstnär, formgivare och professor, bland annat känd som monumentalkonstnär och glasmålare.
Son till den norske tecknaren och litografen Ole Andreas Forseth och hans hustru Hilda Borg.
1917 gifte han sig med Irma Maria Ahlmén (1892–1979), dotter till kamrer Carl Ahlmén och Augusta Sävström. Paret fick två söner 1919 och 1922.
Einar Forseth är begravd på Stockholms Norra begravningsplats i Solna.


Utbildning och karriär


Han föddes i Linköping men växte upp i Örebro. Där ägde och drev fadern en litografisk anstalt, där Einar Forseth var elev. 1905 flyttade familjen till Göteborg, där Einar Forseth senare påbörjade sina studier vid Slöjdföreningens skola och vid Konstakademien.


Einar Forseth är framförallt känd för Mälardrottningen, guldmosaikerna i Gyllene salen i Stockholms stadshus, vars väggar är täckta med 18,6 miljoner färgade mosaikbitar med glas och guld fullbordad våren 1923.


Forseth har var aktiv i offentliga miljöer, svenska kyrkobyggnader och biografer runt om i landet.


Inom konstindustrin formgav han kakelugnsmodeller och keramikdekorer för Uppsala Ekeby och porslinsserviser för Lidköpings porslinsfabrik.

Han blev internationellt uppmärksammad för sina glasmålningar i katedralen i Coventry i västra delen av Midlands i England 1962, där han utförde glasmålningarna i den del av katedralen som kallas Chapel of Unity i The New Coventry Cathedral.


Forseth förknippas särskilt med monumentala verk och blev mest känd för sina glasfönster, mosaikgolv, takmålningar och altarmålningar.

Han var även formgivare och keramiker och skapade servisdekorer. Han utförde oljemålningar och mosaikarbeten.


Forseth formgav även flera svenska frimärken åren 1921–1947, affischer och litografier.


Einar Forseth skapade tapeter för Nordiska Kompaniet (NK), som han ställde ut vid Jubileumsutställningen i Göteborg 1923


Han gjorde grafik och bokillustrationer till barnböcker och diktsamlingar. Han gjorde målningar och glasmålningar i både Stockholm och i landsortskyrkor, han målade altartavlor i flera kyrkor, stuckreliefer i restauranger och biografer. Han utförde fresker och väggmålningar.
Han gjorde gobelinvävnader, portalsmide, keramik, korfreskomålningar och marmormosaik.

Einar Forseth erhöll professors namn 1962.

Åren 1925–1981 var Einar Forseth bosatt och hade sin ateljé i Hallingsbacken 3 i Ålsten i Bromma. Han ritade själv villan.


Betydande monumentalverk av Forseth finns i en stor mängd byggnader, skepp
och platser. Han är också representerad på ett stort antal museer i Sverige och
utomlands. För en förteckning se Wikipedia 


Einar Forseths vykort


Utan förlag
Flertalet av Forseths vykort förtecknades av Sonja Holmgren i signaturförteckning nr 2 utgiven av Upplands Vykortsförening (numera Svenska Vykortsföreningen) 1995.
Förteckningen ingår i Svenska Vykortsföreningens samlingsutgåva signaturförteckningar på USB.

Egenhändiga vykort av Einar Forseth
Avdelningen omfattar två handtecknade vykort skickade inom familjen och ett kort med påklistrad kopia av ett självporträtt samt hälsning och handteckning på adressidan.
Maxikort och kort från Postmuseiutställning
5 öre lejon på maxikort samt ett kort utan vykortsadressida för Postmuseums Einar Forseth-utställning 1972.

Övriga vykort

Svensk Flagga - utgivet för Sveriges Nationaldag. Utan förlag

Affisch för GRÖNA LUND 1917 förlag ULTRA.

Utan förlag


Flertalet av de 21 motiven i Sonja Holmgrens signaturförteckning (ej nr 10) återges men inte alla varianter finns med här.
Samtliga 21 motiv är utgivna utan förlag angivet och i litet format ca 10,5x7 cm. En del finns också i formatet 14x9 cm. Korten är onumrerade i trycket men jag har använt signaturförteckningens numrering.

Egenhändiga vykort av Einar Forseth


Avdelningen omfattar två handtecknade vykort skickade inom familjen och ett kort med påklistrad kopia av ett självporträtt samt hälsning och handteckning på adressidan.

Maxikort och kort från Postmuseiutställning


5 öre lejon på maxikort samt ett kort utan vykortsadressida för Postmuseums Einar Forseth-utställning 1972.

Övriga kort


Nationaldagen och vykort efter Gröna Lund affisch

Copyright @ All Rights Reserved