Nordiska Förlags A.--B. startar att annonsera i tidningarna 1919 med en läkarbok i åtta delar av Henrik Berg, läkaren som identifierade första dödsfallet i spanska sjukan i Sverige 1918. De följde upp med en rad kittlande böcker i stora tidningsannonser som Sällskapslivet - konsten att umgås och bli omtyckt, Äktenskapets etik och hygien, serier med äventyrsböcker mm.
Något samröre med Elanders Boktryckeri verkar funnits, ett företag som bildades 1908 och efter en omstöpningar fortfarande är ett av de största bolagen i branschen i Sverige.
Jag har inte hittat någon datering för det dryga tjugotalet kort jag hittat, utan tvivel var de lättklädda damerna på flertalet kort för saftiga för posten. Korten år onumrerade men synes utgivna i tre serier, en första utan serienummer (serie 0), serie 1 och serie 2. Adressidan har bara en siddelning och adresslinjer samt förlagsnamnet utsatt, samt för serie 1 och 2, serienumret.
Titlar saknas på korten, så både titlar och nummer är mina.
Förlaget finns kvar långt efter Proessdorfs död 1925 så både utformning av adressida och förlagets livstecken gör det troligt att de tre serierna är utgivna 1919 - 1925.
Flertalet vykort i serien är avsevärt mera nakna än Proessdorfs tidigare vykort men saknar inte förebilder.
Amerikanske pinup-tecknaren Lou Mayer ritar ett omslag med flicka i champagneglas till Harpers Bazaar 1915 som snart också blir vykort och i Tyskland gör Heinrich Kley fantastiska teckningar med kvinnor, elefanter och krokodiler som skulle inspirera Walt Disney och Richard Müller sätter kvinnor på tjurar eller bredvid Maraboustorkar också han.
Utan seriebeteckning (Serie 0)
Serie 1.
Serie 2.
Självporträtt Fred Pressdorf
Källa: Wikipedia
Alfred (Fred) Robert Proessdorf, född 10 december 1882 i Leipzig, död 31 januari 1925 i Göteborg (42 år) , var en tysk-svensk tecknare, etsare, vykortskonstnär och teaterdekoratör.
Gift 1916 med Margareta Augusta Henriette Sophie Pärsson född Wichers (1882-1919), ett kortvarigt äktenskap, utan barn.
Fred Proessdorf studerade konst och dekorationsmåleri i Düsseldorf.
Han kom troligen till Göteborg strax efter sekelskiftet 1900 enligt kapitlet ”Den erotiska frispråkigheten i SKALLRAN” i Peter Sundborgs bok1.
Första gången han dyker upp i svenska tidningar är 1907 då han är representerad på flera utställningar: Konstföreningens för Södra Sverige utställning 7 oktober tillsammans med bland andra Astrid Kjellberg-Juel, Anton Genberg, Elsa Hammar och Siri Schotte. En utställning i Lund 10 november med Skånska konstnärslaget där också Gösta Adrian Nilsson ställde ut.
1908 återkommer han till Konstföreningens för Södra Sverige utställning 11 oktober tillsammans med Johan Tirén, Valdemar Nyström, Elsa Hammar, Anton Genberg, Bror Hillgren m. fl.
1909 blir han omskriven i många tidningar för samma sak: medverkan som illustratör i prestigejultidningen Julstämning tillsammans med bland andra Anders Zorn, John Bauer, Albert Engström och Gustav Fjaestad. Julstämning återkommer han i också 1910 då han också utannonseras som omslagstecknare och illustratör av en lång rad böcker på Åhléns och Åkerlunds Förlag, till exempel Nikolaj Gogols Döda själar.
Samma år börjar Sten Hellberg i Göteborg ge ut den skandalomsusade tidningen Skallran där Proessdorf sätter tonen för tidningens erotiska frispråkighet från början.
1911 ordnar Skallran en utställning på Halldins konsthandel på Drottninggatan i Stockholm med Proessdorfs teckningar. Samma år i december deltar han i Konstföreningens julutställning å Valand tillsammans med bl a Carl Meurling.
Dagens Nyheter rapporterar februari 1913 om Söndags-Nisses Nordiska Spel-upplaga dit Hasse Z slutligen lyckats locka över konstnären: "Två särskilt vackra sidor äro av tecknaren Proessdorf som förtjänade att frigöras från Skallran".
Under krigsåren fortsätter han att lämna bidrag till tidningar som Skallran, Söndags-Nisse men sägs också ha medverkat i de tyska Simplisicimuss och Fliegende Blätter.
Han ritade kostymskisserna till Ernst Bauers sommarrevyer 1919–1923 och skisser för Ernst Rolfs revyer. De får positiv kritik i tidningarna med den återkommande kommentaren att baletten har fått väldigt lite kläder.
Inför förbudsomröstningen 1922 utförde han en serie affischer som propagerade för JA till förbud.
Hans konst består av figurer och porträtt i olja men gjorde sig främst känd som tecknare i tusch och lavering samt en mängd exlibris.
Proessdorf är representerad vid kostymskisser vid Teaterhistoriska museet i Göteborg, Moderna museet i Stockholm, Örebro läns museum och med exlibris vid Malmö museum.
1. Sundborg, Peter: Skämttidningar och karikatyrtecknare i Göteborg. Göteborg 1986.
Som illustratör och skämttecknare var vykortsmediet närliggande.
Utgivna till skottåret 1912 under Proessdorfs period som tecknare på tidningen Skallran.
Korten är onumrerade (min numrering). Alla tre har samma "titel" på adressidan "Kivens icke på vägen".
Förlaget Åhléns och Åkerlunds grundades 1906 och startade med utgivningen av Julstämning och snart fortsatte med Bland tomtar och troll, Jultuppen, Burre-Busse böckerna och en rad andra tidskrifter. Julstämning var företagets prestigejultidning som trycktes i stora upplagor och där Fred Proessdorf medverkade med start 1909. Konstnären ritade omslag och illustrerade en lång rad av deras böcker. När vykortet jag hittat gavs ut och om det finns fler låter jag vara osagt - det är i alla fall stämplat 1918.
Tre udda utvikbara jul- och nyårskort, som i hopvikt format 9,5 x 5,5 cm, i utvikt 13,5 x 5,5.
Hopvikta hälsas God Jul, utvikt Godt Nytt År! Inga vykort utan saknar adressida och avsedda att läggas i kuvert.